CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday 27 October 2008

Ταξίδι στην άκρη της πίκρας

Πέσανε όλοι να φάνε την επιτροπή του ΕΚΕΜΕΛ γιατί δεν βράβευσε την Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου για το (συγκλονιστικό, κακά τα ψέματα) "Ταξίδι στην άκρη της νύχτας" και το βραβείο πήρε η Τιτίκα Δημητρούλια για την (συγκλονιστική επίσης) "Υπόθεση Τουλάγιεφ" του Βικτόρ Σερζ, αγνώστου συγγραφέα στην πρώτη μεταφράστρια, κατά τα λεγόμενα της ίδιας!

[Μην τρελαθούμε κιόλας, κυρία Ιγγλέση μου]

Το χειρότερο είναι άλλο.

Κανείς δεν έδωσε σημασία στους άλλους βραβευθέντες. Κανείς δεν ασχολήθηκε μ' αυτούς που πήραν τα βραβεία στις μεταφράσεις των αγγλικών, γερμανικών, ιταλικών και ισπανόφωνων έργων.

Γιατί;

Εκεί δεν έχει κουτσομπολίστικα λογοτεχνικά μεσημεριανάδικά;
Εκεί δεν έχει ψωμί για τους απανταχού αστείους ανακατωσούρες;

Και στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί θέλει λιγότερη δουλειά η ψυχοβγάλτρα Γέλινεκ ή το "Μπουβάρ και Πεκισέ" του δύστροπου Φλωμπέρ και ο Βικτόρ Σερζ;

Ε;
Ερωτώ και αναμένω απαντήσεις.

Αχ, θεία μου, θειούλα μου.
Δεν είσαι εδώ να τραβήξεις κανένα αυτάκι.
Αλλά καλύτερα, να σου πω και την αμαρτία μου.
Εκεί, στην παραδεισένια κόλαση, θα είσαι πιο ήσυχη.

Άσ' τους να μαλλιοτραβιούνται.
Ποιος τους δίνει σημασία, τελικά;

Saturday 26 July 2008

Σεργιανόπουλος και δολοφόνος

Ανακοινώθηκε από την αστυνομία η σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου. Είναι 30χρονος και Γεωργιανός. Τα σαβουροκάναλα θα πρέπει και πάλι να διαψεύσουν τους οχετούς ψευδοπληροφοριών που μετέδιδαν οι σιλικονούχες μεσημεριανούδες.

Τι κρίμα, δεν είναι μελαψός: Ιρακινός, Άραβας, Μεσανατολίτης...
Πόσο θα ταίριαζε στο κλίμα των ημερών και των των τελευταίων χρόνων.
Αντιθέτως ο συλληφθείς ως ύποπτος μακελάρης είναι Γεωργιανός, δηλαδή ράτσα μας...φηφοφόρος της Γιουροβίζιον, γκόμενος της διπλανής πόρτας.

Τρέμετε τώρα όλες σας και όλοι...οι δολοφόνοι είναι σαν τα μούτρα σας...

Friday 4 July 2008

Πυρετός το Παρασκευομεσήμερο...

Αν είναι ο πάσα εις να ξεσπά τα αντιερωτικά του σκατά, να με συμπαθάτε, στον πάσα ένα επίσης, ε, τότε, να με σχωρνάτε, αλλά τα σκατά τον περιμένουν στη γωνία.

Εκεί, κάπου ανάμεσα στα χρυσά και τ' ασήμια. Στα δήθεν της εστέτ Αθήνας.

Σας καταλάβαμε, δυστυχώς, σας καταλάβαμε.
Κι ας μην καταλαβαίνετε τι λέμε.
Ρε ουστ!

Saturday 21 June 2008

τηλεόραση για όλους

Την ώρα του ημιτελικού Ρωσία-Ολλανδία, η ΕΤ1 πολύ σωστά έδειχνε σε επανάληψη την συνέντευξη της Κικής Δημουλά στην Εύη Κυριακοπούλου.
Ο ΑΝΤ1 συμπλήρωνε το κενό με το αφιέρωμα επί ένα χρόνο στις θεατρικές παραγωγές του Μάρκου Σεφερλή. Αναρωτιέμαι ποιο να είναι το ποσοστό των βλαμμένων στους οποίους απευθύνεται το κανάλι.

Tuesday 17 June 2008

Μου 'βαλες φωτιά στην πλάτη

Συγγνώμη, αν το ηλιέλαιο για μαγείρεμα ήταν πετρέλαιο
τότε τα αντιηλιακά λάδια τι λαδάκι χρησιμοποιούνε;

Wednesday 11 June 2008

Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης: Απαγορεύεται για όλους τους ανθρώπους

Φαίνεται ότι "η ελληνική κοινωνία δεν είναι ώριμη να δεχτεί το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης για ομόφυλους" αλλά είναι

ΩΡΙΜΗ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΙΣ 21 ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ,
ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΟΡΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,
ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΑΓΟΡΑ,
ΤΗΝ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Τα αγόρια και τα κορίτσια που αγαπιούνται μεταξύ τους, ΑΥΤΟ, τους ενόχλησε.

Monday 9 June 2008

Athens Prize for Literature - περιοδικό (δέ)κατα

Σήμερα το βράδυ θα πάμε όλες, ένας σκασμός κυρίες, στο City Link, για τη βράβευση του καλύτερου ελληνικού και ξένου μυθιστορήματος.


Αν βραβευτεί πάλι κανένα μυθιστόρημα, ελληνικό ή ξένο, ξέρετε από ποια, από κείνα των δειλών εξομολογήσεων και των βυζαντινολάγνων κομψευόμενων παραμυθιών, θα πάω στον τάφο της θείας μου και θα κάψω τα φουλάρια μου, θα ρίξω πέντε πατερημά και δυο μετάνοιες ενώπιον όλων. Α, και θα βάλω τα μεταξωτά και θα φυσάει στα εργοστάσια μπροστά και στα σκουπίδια πλάι...


Όσο για το ξένο μυθιστόρημα, άντε να δούμε και κανέναν ξένον άνθρωπο ν' ανοίξει λίγο η καρδιά μας. Πήξαμε στους πανταχού παρόντες και τα πάντα πληρούντες δικούς μας. Έλεος!


Για να δούμε. Για να δούμε.

Sunday 8 June 2008

Αϊ σιχτίρ

Θυμάμαι, κάποτε, είχε έρθει μια φίλη της θείας μου επίσκεψη στο σπίτι. Ποιήτρια κι αυτή. Φορούσε ένα μακρύ φόρεμα από ταφτά, κρινολίνα και χρωματιστό φουλάρι. Μόλις είχε πεθάνει ο άντρας στο Βιετνάμ και ήταν απαρηγόρητη, παρά το χρωματιστό φουλάρι.
Η θεία προσπάθησε να τη βοηθήσει να ορθοποδήσει. Της μίλησε για την ομορφιά του θανάτου, για την έλλειψη του ανδρός, για τα "Γράμματα Γενεθλίων" του Τεντ, του θείου μου. Εκείνη τίποτα. Εκεί, να κλαίει και να οδύρεται. Δεν πειθόταν με τίποτε ότι ο θάνατος είναι μια κάποια λύτρωσις.
Βρε καλή μου, βρε χρυσή μου, κάτσε να ηρεμήσεις, να βρεις μιαν άκρη, μια παρέα, ένα κάτι τις. Ανυποχώρητη η φιλενάδα μας. Το δάκρυ κορόμηλο. Ώσπου, έτσι ξαφνικά, αποφάσισε ότι όλα θα πρέπει να αλλάξουν. Όλα.
Κι έτσι, πέταξε τα παλιά της έπιπλα, τα παλιά της ρούχα, τα παλιά της κοσμήματα, παραιτήθηκε από τη δουλειά, έβαλε το παιδί -είχε κι ένα κοριτσάκι δώδεκα ετών- εσώκλειστο σ' ένα κολεγιάκι της προκοπής, και την έκανε γι' αλλού.
Έκτοτε, δε μάθαμε τίποτε γι' αυτήν. Μόνο μια φορά, είχε έρθει ένα γράμμα στο σπίτι της θείας μου το οποίο, όπως μας διάβασε ατάραχη, έλεγε ότι την ημέρα των γενεθλίων του άντρα της, και δύο χρόνια μετά το θάνατό του, θα κλεινόταν σε μοναστήρι.
Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε επισκεφθεί το μοναστήρι με μια παρέα συμφοιτητών μου. Το καμένο μύριζε ακόμα. Όπως και τα κόκαλα.
Αϊ σιχτίρ.

Saturday 7 June 2008

Νίκος Σεργιανόπουλος: ο δεύτερος τηλεοπτικός θάνατος

1.

Η τηλεοπτική κηδεία του Νίκου Σεργιανόπουλου κράτησε όσο και η εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου. Συνδεδεμένη ζωντανά με τη Δράμα εξηγούσε ακατάπαυστα υπερκαλύπτοντας ακόμη και τους ψαλτάδες.

Φρόντισε να μας ενημερώσει ότι ο Ταχτσής καθώς επίσης και «ο αρρενωπός ηθοποιός ζεν πρεμιέ Πιέρ Πάολο Παζολίνι» είχανε βρει παρόμοιο τέλος.

2.

Τα κανάλια αντί αν δείχνουν ακατάπαυστα τις συνεντεύξεις του συχωρεμένου στα «μεσημεριανά και πρωινά αποχωρητήρια» όπου μιλάει για οικογένεια, γυναίκες, παιδιά και όπου του αποδίδονται όλες οι αρσενικές ιδιότητες του γυναικοκατακτητή, κανονικά θα έπρεπε να ζητάνε συγγνώμη από τους τηλεθεατές για το μεγάλο ψέμα που τόσο καιρό τους λέγανε τόσο αυτοί όσο και ο αδικοχαμένος ηθοποιός.

Friday 6 June 2008

...και λίγες Ελληνίδες...

Είδα σε περισπούδαστο βιβλιοπωλείο τη δερματόδετη συλλεκτική έκδοση του "Σπιτιού δίπλα στο ποτάμι".

Αναρωτιέμαι εγώ η αφελής: Ως Coffee-table book πλασάρεται ή ως η Αγία Γραφή της Νέας Χιλιετίας;

Να ξέρω, αν είναι, να σταματήσω να γκρινιάζω και να κάνω το σταυρό μου.
Αχ, βρε θεία, αχ!

Έλληνες συγγραφείς

Υπάρχουν παντού. Την ίδια στιγμή μπορεί να βρίσκεται ένας συγγραφέας στη δική του εκδήλωση, να παρουσιάζει αλλουνού και να φλερτάρει δημοσιογραφίνα των free-press.
Πότε προλαβαίνουν και γράφουν; Πότε διαβάζουν;
Μήπως υπάρχουν σωσίες που τους βοηθάνε να τα βγάλουν πέρα στην απέραντη ελληνική αγορά;

Ας ξεφυλλίσω λίγο Μέλπω Αξιώτη- να ξεχαστώ- αυτήν θα την εκτιμούσε η θεία μου.

Γάμος αντρών στη ζούγκλα

Αχ, τι ωραίο πάνελ στη ζούγκλα του Μάκη απόψε...
Δυο μάγκες της νύχτας που στηρίξανε τα μαγαζιά τους οι αδελφές τα βάλανε με το γάμο αντρών. Μα τι πάθανε; Δεν τους αρκεί η μαγκιά τους; Κουμπάροι θα γίνουνε;


Ξαναγύρισα στα διαβάσματά μου και επέλεξα "Το πηγάδι της μοναξιάς" της Ράντκλιφ Χωλ...

Thursday 5 June 2008

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Μου είπανε ότι ήταν πολύ πετυχημένη η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τόσο πολύ που σκέφτονται να βγάλουν το Διεθνής...

Στέλιος Κούλογλου

Αν κάνεις ετυμολογία της λέξης "Κούλογλου" στα τουρκικά, σημαίνει ο "γιος του Κουλ". Γι' αυτό απελύθη απ' την ΕΡΤ. Γιατί απλούστατα δεν ταίριαζε με την αρτηριοσκλήρωση του καναλιού, με τους κυρίους που 'χουν καταπιεί μπαστούνια. Μας πήρε και μας σήκωσε. I don't give a penny. Θα βάλω τα μεταξωτά και θα φυσάει. Ούριος. Ή κατούριος. Δεν ξέρω.

βιβλία στο κουτί

Ήθελα να δω "τα βιβλία στο κουτί" στην ΕΡΤ αλλά δεν μ' αφήνει η θεία μου να βλέπω εκπομπές για βιβλία. Εγώ όμως άνοιξα το χαζοκούτι και είδα την Όπρα με μούσια και γυαλιά να μιλάει και μου άρεσε.

διαβάσματα

απόψε είμαι πολύ κουρασμένη, ξαναδιάβασα την "αγαπημένη" και ευχαρίστως θα διόρθωνα το μισό κείμενο.